Kerselaarsparkjes Charles de Kerckhovelaan gered !

Home / Blog / Kerselaarsparkjes Charles de Kerckhovelaan gered !

Tot voor kort woonde ik sinds mijn jeugd aan de Ijzerlaan te Gent en genoot van het mooie uitzicht op het parkje met de unieke Japanse kerselaars. Met de werken aan de as Kortrijksepoortstraat & Kortrijksesteenweg dreigden deze prachtige parkjes te verdwijnen.

De buurtbewoners spraken mij onmiddellijk bezorgd aan en ik maakte er een erezaak van om deze uniek parkjes alsnog te redden samen met het gedreven buurtcomité. Ik ondersteunde dan volkomen dit burgerinitiatief dat het gemeentedecreet biedt om zaken te veranderen. Het buurtcomité verzamelde gemakkelijk de nodige handtekeningen en deed haar zeg over de dreigende verdwijning van de parkjes in de Gentse gemeenteraad. Dit is Gent op zijn best.  Het toont de typische Gentse rebelsheid aan en is naar mijn mening het kenmerk van een echte stad. Het parkje en de Japanse kerselaars werden uiteindelijk gered door onze gezamenlijke inspanningen en onlangs vond er zelfs een “hanami”picknick plaats waar ik uiteraard op aanwezig was samen met de buurtbewoners. Dit zijn het soort verwezenlijkingen waar ik met plezier op terugkijk, omdat volharding en gezamenlijke inzet hebben geleid tot de redding van de parkjes, meer groen en het welzijn voor de buurtbewoners. Dagelijks verbaas ik mij nog over de schoonheid van het parkje dat zich midden het razende verkeer van de kleine Gentse ring bevindt. Het parkje dateert van 1950 en het ligt er perfect onderhouden bij.

Iets verder richting Heuvelpoort staat het prachtige monument voor Charles de Kerckhove de Denterghem.  Voor de inhuldiging van dat monument trok toen een indrukwekkende stoet door Gent, aangevoerd door de liberale Burgemeester Emile Braun. Het monument met de bijhorende imposante fontein, verwijzend naar de vier waterlopen van Gent, zal trouwens door mijn recente tussenkomst in de gemeenteraad eerstdaags opnieuw werken. Charles de Kerckhove de Denterghem was trouwens de drijvende kracht achter het oprichten van het  eerste burgerlijke ziekenhuis van Gent, De Bijloke, nu Jan Palfijn, waar ik nog tijdens mijn periode als OCMW-Raadslid deel uitmaakte van de Raad van Bestuur. Bovendien is hij bekend gebleven door de oprichting van de eerste burgerlijke begraafplaats, met name de Westerbegraafplaats, in de geschiedenisboeken beter bekend als het geuzenkerkhof. Het is diezelfde Charles die ook het Citadelpark heeft laten aanleggen en voorzitter is geweest van de Koninklijke Maatschappij voor landbouw en plantkunde, de organisator van de wereldbekende Gentse Floralien.

In het Citadelpark staat trouwens een prachtige kiosk die dringend aan renovatie toe was en door mijn tussenkomst (meer info) in ere zal worden hersteld. De voorbije vier jaren kon je bijvoorbeeld in het begin van de lente enkele dagen lang heerlijk wegdromen op jazzconcerten in de kiosk in het Citadelpark.  Het festival is nu geschrapt, maar maakt een doorstart met Citadelic, een vierdaags jazz-, performance en improvisatiefestival rond dezelfde kiosk. Het volledig programma vind je op de website van Citadelic.

One thought on “Kerselaarsparkjes Charles de Kerckhovelaan gered !

Comments are closed.