Gent, waar senioren zich thuis voelen.

Home / Blog / Gent, waar senioren zich thuis voelen.

Ik heb altijd al veel aandacht gehad voor de intergenerationele solidariteit tussen de verschillende leeftijdsgroepen. In mijn periode als voorzitter van Jong VLD Gent organiseerde ik jaarlijks een pannenkoekennamiddag met de seniorenafdeling van Open VLD Gent. Hoewel kleinschalig, smaakte dit telkens letterlijk en figuurlijk naar meer. Het was de ideale manier om jong en oud gezellig samen te brengen en een mooie namiddag te beleven. Open VLD heeft een actieve seniorenwerking en de  afdeling telt dan ook meer dan 360 leden, voorwaar een schitterend resultaat. Aan mijn zijde prijken trouwens op onze lijst voor de gemeenteraad enkele enthousiaste senioren met wie ik samen enthousiast campagne zal voeren de komende weken en maanden.

In een eerdere nieuwsbrief (link naar artikel februari over maaltijden) kon je reeds lezen over mijn tussenkomsten omtrent de kwaliteit van de maaltijden in onze Gentse woonzorgcentra. Daaruit blijkt dat er veel aandacht wordt besteed aan gezonde en gevarieerde maaltijden, op maat van de senioren. OCMW Gent werkt volgens een gezondheidscharter.Dit charter is een werkbasis voor de menuplanning en een middel om te communiceren rond gezonde en evenwichtige voeding.

Het OCMW Gent schenkt in haar beleid ook heel veel aandacht aan het welzijn van de senioren, wat mij als voormalig OCMW raadslid uiteraard ten zeerste verheugt. Zo zijn er de vier woonzorgcentra met aangepaste zorg- en dienstverlening maar er zijn ook aangepaste woonvormen die bestaan uit serviceflats, seniorenflats en een woningcomplex met dienstverlening. Dit voor senioren die nog zelfstandig kunnen wonen maar toch willen rekenen op de nodige zorg en assistentie. Ook de lokale dienstencentra voorzien in een gamma van diensten voor senioren waardoor ouderen, indien zij dit wensen, langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Er zijn maar liefst 9 lokale dienstencentra verspreid over gans Gent, inclusief de deelgemeenten. Het lokale dienstencentrum dat het dichtst bij u is gelegen kan u hier terugvinden.

Tenslotte had ik recent oog voor een groeiend probleem van senioren, met name tandverzorging en tandhygiëne (meer over mobiele tandartspraktijk). Via het project ‘Gerodent’ is er in samenwerking met het UZ Gent een mobiele tandartsenpraktijk opgericht die senioren in woonzorgcentra “aan huis” bezoekt. Het team bestaat uit een tandarts, een assistent en beschikt over alle nodige tandheelkundige apparatuur. Dit is een zeer waardevol initiatief omdat op die manier ook voor de senioren een kwalitatieve tandverzorging kan worden gegarandeerd. Het handhaven van een goede mondhygiëne is belangrijk voor de algemene gezondheid en heeft zonder meer een positieve invloed op de algemene levenskwaliteit.