Gent is meer dan zijn kuip!

Home / Blog / Gent is meer dan zijn kuip!

Gent mag dan wel de mooiste stad van Vlaanderen zijn.
Het is hoog tijd dat de Gentse beleidsmakers meer oog hebben voor een grondige herwaardering van de randgemeenten. Voor mij zijn onze Gentse randgemeenten alvast een prioriteit tijdens de campagne en de volgende bestuursperiode !

“Gent, Europa’s best bewaarde geheim!” titelde Lonely Planet in 2010.

Op mijn ronde doorheen de Gentse randgemeenten de afgelopen jaren viel het mij steeds op dat de lokale bevolking mij uitvoerig aansprak over hun onmiddellijke leefomgeving.
Zaken als de verkeersveiligheid: vb. Oostakker, aanleg zebrapad, het sluikstorten op straat, de degelijke informatievoorziening en meer van dat.
Zaken waar mensen echt van wakker liggen van zodra ze de huiselijke deur achter zich dichttrekken …

De ondertoon is dat de vele bewoners van onze randgemeenten zeker en vast fier zijn op hun Gentse binnenstad.
Daar is immers decennialang mooi werk geleverd om het centrum van Gent terecht op te waarderen en aantrekkelijker te maken.
Maar Gentenaars leven niet alleen in de kuip van Gent, de meesten wonen immers in de Gentse randgemeenten. Hoewel zij fier zijn op ‘hun kuip’, voelen velen zich tekort gedaan door de grootse en vaak mediagenieke projecten, waardoor er minder middelen beschikbaar blijven voor het relatief ogenschijnlijke ‘geklaag’ van inwoners over de lokale verkeersonveiligheid en dergelijke meer.

Gentse beleidsmakers dienen niet alleen oog te hebben voor de vele toeristen maar ook voor hun eigen inwoners.
Met andere woorden voor wat er leeft in de randgemeenten. ‘Weten welk vlees je buiten de kuip hebt’ zou ik het zo het gekende spreekwoord durven mismeesteren.
Goed, er zijn de door de stad georganiseerde buurtbewonersbijeenkomsten en hier en daar komt daar dan een speelpleintje uit, een verkeersbordje hier en daar, maar dit is geen structureel beleid dat de bestaande problemen ten gronde aanpakt.

Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de verkeersproblematiek in de Tweekapellenstraat te Gentbrugge.
Een smalle straat, rampzalig wegdek, enkele richting voor doorgaand verkeer, parkeerstrook in de ene richting, bus tegen de richting in van het doorgaand verkeer, drukke schoolomgeving en een ziekenhuisuitgang, …. en dat alles voor een straat van pakweg 5 meter breed!
Onveiligheid troef en de buurtbewoners, jarenlang moegebeld en -geschreven, maakten er uit pure onmacht een filmpje van:

Allesbehalve een aangename straat om te leven! Dit zijn gewoonweg onrechtvaardige toestanden waartegen ik mij verzet en uitvoerig zal aankaarten in de gemeenteraad.

Mijn aanvoelen is dat de randgemeenten maar al te vaak broodkruimels krijgen maar geen echt brood. Daarom is voortaan een beleid nodig waarbij meer aandacht gaat naar onze randgemeenten!
Bijkomend ben ik ook van oordeel dat een stad als Gent zijn gewicht meer in de schaal moet werpen in Brussel, ook voor thema’s die niet binnen haar directe bevoegdheid vallen.
Mij maak je niet wijs dat als je Gent in de Lonely Planet krijgt, niet sneller werk kan gemaakt worden van een nieuwe zeesluis voor onze haven of een veilige verkeerssituatie in de Tweekappelenstraat.
Waar een wil is, is een weg! Ik wil alvast met jouw steun een grondige herwaardering van de randgemeenten hoog op de politieke agenda plaatsen tijdens de komende bestuursperiode.

One thought on “Gent is meer dan zijn kuip!

Comments are closed.