Ruiterroutes in Gent

Home / Blog / Ruiterroutes in Gent

De paardensport kent de laatste jaren een grote bloei en recent werd nog het Ros Beiaard Ruiternetwerk officieel geopend met zijn ruim 100 kilometer meteen het grootste in onze provincie.

De Vlaamse vereniging voor Ruitertoerisme is al jaren vragende partij om ruiterrroutes te creeëren in Oost-Vlaanderen en in het bijzonder in het Gentse aangezien er momenteel geen officiële ruiterroutes zijn in onze stad en haar deelgemeenten. Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden in onze regio maar deze routes mogen niet gepubliceerd worden aangezien ze niet officieel erkend zijn.

Deze belangenvereniging voor Ruitertoerisme is momenteel bezig om via de Vlaamse Landmaatschappij een nieuwe route officieel te laten erkennen in Nevele die mogelijkerwijze verder zou kunnen aansluiten op routes in Lovendegem én Drongen.

Concreet wens ik de Schepen dan ook te vragen of zij bereid is te onderzoeken of er in het Gentse ruiterrroutes kunnen erkend worden zodat paardenliefhebbers ook in onze regio hun favoriete sport in ideale en officieel erkende omstandigheden kunnen uitoefenen.

Carl De Decker
Gemeenteraadslid

 

Antwoord:

Na topoverleg binnen het college in de vroege namiddag is er besloten dat het hippologische aandeel van ons beleid voorlopig door mij zal waargenomen worden.

Binnen de beperkte tijdspanne voor het opmaken van een antwoord kan ik u alvast het volgende zeggen: wat de planning voor ruiterroutes betreft zien wij die vooral binnen de groenpolen.

Bijvoorbeeld in de Vinderhoutse Bossen, groenpool waarvan we graag zouden hebben dat die globaal en niet enkel voor ruiters wat sneller vooruitgaat, voorziet de Vlaamse Landmaatschappij in haar plannen toch wel een nieuw ruitertracé op het Gents grondgebied in Drongen, en dat sluit dan zo aan op het ruitertracé van de Oude Kalevallei in Merendree.

Wat de groenpool Parkbos betreft – dat heet niet meer Parkbos kasteelsite maar gewoon Parkbos: het is dus niet om per paard van kasteel naar kasteel te rijden – worden verschillende ruitertracés voorzien. Die ruiterroutes sluiten dan aan op de ruiterroutes in de Schelde- en de Leievallei en ook bijvoorbeeld op de mooie manège die in Zwijnaarde aan de Klossestraat is gelegen.

Er zijn dus wel een aantal ruiterroutes gepland, maar diegene in de Vinderhoutse Bossen zal waarschijnlijk nog een tijdje op zich laten wachten. Alstublieft.

Tom Balthazar
Schepen van Milieu en Sociale Zaken

One thought on “Ruiterroutes in Gent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.