Spiegel hoek Chiro Lourdes Groenstraat Oostakker

Home / Gemeenteraad / Tussenkomsten / Spiegel hoek Chiro Lourdes Groenstraat Oostakker
Spiegel hoek Chiro Lourdes Groenstraat Oostakker

Chiro Lourdes kent een schitterende werking in de Groenstraat te Oostakker met bijzonder veel leden.
De leiding van de meisjeschiro vestigde de aandacht van raadslid Carl De Decker op een gevaarlijke verkeerssituatie aan de oprit van het lokaal waarbij de talrijke fietsende jongeren in gevaarlijke verkeerssituaties terecht komen en recent bijna een kind werd overreden.

Deze gevaarlijke verkeerssituatie komt door het feit dat het aanpalende huis voor een dode hoek zorgt en er totaal geen zicht is op het aankomende verkeer zoals uit foto’s in bijlage blijkt.
Dezelfde situatie deed zich ook voor in dezelfde straat verderop op de hoek bij de jongenschiro waar al jaren geleden een verkeersspiegel werd geplaatst waardoor er duidelijker zicht is op het aankomende verkeer in de drukke Groenstraat.

Vraag:

Kan er aan de uitrit van de (meisjes)Chiro een verkeersspiegel geplaatst worden teneinde de verkeersveiligheid van de (fietsende) jongeren beter te garanderen zoals reeds gebeurd is verderop bij de (jongens)Chiro?

Carl De Decker
Gemeenteraadslid

Antwoord:

Het Mobiliteitsbedrijf geeft geen voorkeur aan het plaatsen van een verkeersspiegel omdat dit in de meeste gevallen vaak leidt tot onveilige situaties.
Bolle verkeersspiegels geven namelijk een vertekend beeld van de werkelijkheid.
U kunt aan de hand van het spiegelbeeld niet goed inschatten aan welke snelheid voertuigen en (elektrische) fietsen naderen.
Kinderen kunnen deze inschattingen sowieso nog niet goed maken.

Door dit vertekend beeld verhoogt de kans op ernstige ongevallen.
Bovendien is een spiegel vaak onbruikbaar bij slechte weersomstandigheden door rijm of damp.

Om deze reden plaatst het Mobiliteitsbedrijf liever geen spiegels meer.

Het Mobiliteitsbedrijf raadt de leiding van de Chiro aan om bij begin en einde van de vergaderingen een leidster/leider aan de ingang van het terrein te plaatsen die de leden op een veilige manier kan helpen om hun fietsroute aan te vangen of op het zebrapad over te steken. Hiervoor kan de leiding, indien gewenst, een gratis cursus tot gemachtigd opzichter aanvragen bij de Verkeersdienst van de politie per mail aan Tony.Godart@police.belgium.eu

Een gemachtigd opzichter heeft de bevoegdheid om het verkeer stil te leggen met een stopbordje en kinderen over te steken.
De leiding ontvangt daarvoor ook een hesje met opdruk ‘gemachtigd opzichter’ en een driekleur armband.

Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw