Maaltijden in ocmw rusthuizen

Home / Blog / Maaltijden in ocmw rusthuizen


Onlangs heb ik over de middag een bezoek gebracht aan het Woonzorgcentrum Het Heiveld te Sint-Amandsberg.
Ik vind het immers zeer belangrijk dat de senioren die verblijven in een woonzorgcentrum kunnen genieten van lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijden.
Ik heb hieromtrent dan ook een vraag gesteld en de bevestiging gekregen van OCMW voorzitter Geert Versnick dat er effectief heel wat aandacht wordt besteed aan de maaltijden.

Voor ik gemeenteraadslid werd, was ik actief als OCMW-raadslid. De werking van het OCMW, in zijn vele facetten, blijft mij dan ook ten zeerste bezighouden.

Enige tijd geleden bleek uit een studie dat zestien procent van de bejaarden te kampen heeft met ondervoeding en de conclusie van het rapport was dat ondervoeding een sluimerend probleem is in rust- en ziekenhuizen.

Het is belangrijk dat de senioren die verblijven in een woonzorgcentrum kunnen genieten van goede maaltijden.
In eerste instantie is dit uiteraard essentieel voor de gezondheid van de bewoners maar ook voor het welbehagen en het zich goed voelen in  het woonzorgcentrum.
De koele eetzalen van vroeger zijn dan ook verleden tijd: deze zijn vervangen door huiselijke en gezellige eetplaatsen.

Voldoende reden om tussen te komen in de gemeenteraad. OCMW voorzitter Geert Versnick bevestigde dat er heel wat aandacht wordt besteed aan de maaltijden: deze zijn afwisselend en afgestemd op de individuele noden van de senioren.
Zo wordt er extra gelet op mensen met kauw- en slikproblemen of andere gezondheidsproblemen. Die kunnen ze melden via verscheidene kanalen.

OCMW Gent werkt volgens een gezondheidscharter: “Het smaakt goed, het doet goed”.
Dit charter is een werkbasis voor de menuplanning en een middel om te communiceren rond gezonde en evenwichtige voeding.

Om dit alles van nabij op te volgen, heb ik een bezoek gebracht aan WZC Het Heiveld te Sint-Amandsberg.
Tijdens het middagmaal heb ik zelf kunnen vaststellen dat de bewoners inderdaad zeer tevreden zijn over de kwaliteit van de maaltijden.
Hierover kan ik alleen maar tevreden zijn en met mij alle Gentenaars die bezorgd zijn over het welzijn van onze Gentse senioren.