Hou de belfortparking open!

Home / Blog / Hou de belfortparking open!

In het oorspronkelijke mobiliteitsplan Gent-Binnenstad van 1997 was voorzien in de aanleg van een ondergrondse parkeergarage onder het Emile Braunplein (“Belfortparking”) goed voor 250 plaatsen. Bij een referendum in 1998 werd de bouw van deze parking door de Gentenaars nipt weggestemd. Na de verkiezingen van 2000 werd in het nieuwe bestuursakkoord bijgevolg opgenomen dat het Emile Braunplein zou worden heraangelegd als evenementenplein. Intussen werd het Braunplein behouden en ingericht als bovengrondse parking, goed voor 86 parkeerplaatsen.

Jong VLD Gent vindt dat het sluiten van de bovengrondse Belfortparking een slechte beslissing is voor de leefbaarheid van de binnenstad, inzonderheid voor de Gentse middenstand. Op de middagen en tijdens de weekends worden de bezoekers aan de Gentse binnenstad reeds geconfronteerd met quasi volzette parkings, en grote verkeersfiles tot gevolg. Hierdoor worden velen bovendien ontmoedigd om nog een bezoek te brengen aan het historische centrum. Met het verdwijnen van de bovengrondse Belfortparking zal de parkeerproblematiek immers blijven toenemen.

Gezien het parkeerterrein aan Ramen, dat goed is voor 107 parkeerplaatsen, sinds begin december werd gesloten voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage, pleit Jong VLD Gent ervoor dat de sluiting van de bovengrondse Belfortparking op zijn minst zou worden uitgesteld totdat de parking Ramen opnieuw opent eind 2006.

Op langere termijn pleit Jong VLD Gent ervoor dat koudwatervrees over mogelijke schade aan onze historische gebouwen door de bouw van een ondergrondse parking, die op geen enkele wetenschappelijke basis stoelt, eindelijk wordt opzij geschoven, en dat men durft kiezen voor een praktische, efficiƫnte en aantrekkelijke oplossing die onze schitterende stad nog meer zal doen floreren: een ondergrondse parking onder het Emile Braunplein met daarboven een mooi, gezellig plein dat mag gezien worden. Zo zal de Gentenaar zich weer op een makkelijke manier kunnen begeven in en naar een historisch centrum dat er alleen maar mooier op kan worden.

Jong VLD Gent zal dan ook op zondag 26 december om 14u30 aan de Belfortparking een ludieke actie ondernemen, waarbij men de petitie tegen de sluiting van de Belfortparking mee zal ondersteunen.

Persbericht Jong VLD Gent