Viering Nobelprijs Maurice Maeterlinck

Home / Blog / Viering Nobelprijs Maurice Maeterlinck

Gentenaar Maurice Maeterlinck, de tot nog toe enige Belgische Nobelprijswinnaar Literatuur ontving in 1911, op vijftigjarige leeftijd, de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn werk werd in een twintigtal talen vertaald: poëzie, toneelstukken, maar vooral de hem typerende filosofische essays met een natuurwetenschappelijke inslag.

Ook zijn gedichten hadden veel succes, omwille van de vernieuwende structuur. In Vlaanderen heeft Maurice Maeterlinck volgens velen nooit echt erkenning gekregen en zijn werk is dan ook amper in het Nederlands vertaald.

De Stad Gent zou bezig zijn met een vertaling van zijn autobiografie Bulles Bleus, omdat die zich deels in Gent afspeelt, maar daar is het de laatste tijd nogal stil rond. Ter gelegenheid van de 100-jarige viering in 2011 doet zich naar mijn bescheiden mening een unieke kans voor om Gentenaar Maurice Maeterlinck opnieuw in de kijker te plaatsen en activiteiten te organiseren die toeristisch kunnen uitgespeeld worden door onze Stad als cultuurstad.

  • Welke initiatieven zal de Stad Gent ontwikkelen om deze unieke gebeurtenis niet onopgemerkt te laten voorbijgaan?
  • Hoe staat het met de vertaling van zijn autobiografie en wat is de inbreng van de Stad hierbij?

Carl De Decker
Gemeenteraadslid

 

Antwoord:

De gedachte aan Maeterlinck is in Gent altijd levend gehouden door bijvoorbeeld de ‘Paarse Zetellezing’ of het kabinet Maurice Maeterlinck in het gebouw Anold Vander Haeghen in de Veldstraat of het Timefestival van 2007 dat zijn thema gewijd had aan het symbolisme waar Maeterlinck sterk aan bod kwam. In datzelfde jaar ging Marthaler bij NTG in première.

De honderdste verjaardag van Maeterlincks Nobelprijs Literatuur in 2011 zal niet ongemerkt voorbijgaan. Het Departement Cultuur werkt al geruime tijd aan een herdenkingsprogramma dat zal lopen in het najaar 2011 tot voorjaar 2012 en dat zeer veelzijdig en gevarieerd zal zijn. Dit programma beoogt een bundeling van de initiatieven, die zowel door het Stadsbestuur als door diverse cultuurhuizen in Gent zullen georganiseerd worden.

Tot nu toe zijn er volgende initiatieven in opgenomen:

  • Het Museum voor Schone Kunsten organiseert een tentoonstelling over de grote wederzijdse invloed, die Maeterlinck en George Minne bij het begin van hun kunstenaarscarrière op elkaar uitoefenden.
  • In de Kunsthal Sint-Pietersabdij wordt een tentoonstelling opgezet rond Maeterlincks beroemdste toneelstuk, “L’oiseau bleu”, dat zal worden geplaatst in het ruimere kader van andere, vergelijkbare filosofische sprookjes uit die tijd.
  • Het departement cultuur-staf en het Stadsarchief zullen twee Nederlandse vertalingen uitbrengen, één van “Bulles bleues” en één van Maeterlincks integrale dichtwerk.
  • Bij die gelegenheid zal het Kabinet Maurice Maeterlinck in het Hotel Arnold Vander Haeghen in de Veldstraat restylen worden tot een hedendaags literair museum.

Ook andere culturele spelers hebben reeds initiatieven aangekondigd naar aanleiding van het Maeterlinckjaar 2011:

  • De Vlaamse Opera gaf opdracht aan componist Luc Brewaeys om een kameropera te schrijven op basis van Maeterlincks korte drama “L’Intruse”, dat zal vertoond worden in het Kunstencentrum Vooruit.
  • Het Muziekcentrum De Bijloke zal in het seizoen 2011-2012 werk op het programma nemen dat geïnspireerd is door het oeuvre (poëzie en toneelwerk) van Maurice Maeterlinck.
  • Het Muziektheater Transparant maakt een kameroperaversie van “Pelléas en Mélisande”.
  • Het Spectra Ensemble gaf aan twaalf componisten uit binnen- en buitenland de opdracht om elk één van Maeterlincks “Douze Chansons” te toonzetten. Een samenwerking met Les Ballets C de la B is in onderzoek.

Er zal ook een internationaal colloquium worden georganiseerd. Op literair Gent is een speciale Maeterlinckwandeling ontwikkeld die zeker de moeite waard is. Het voorlopige programma moet nog aan het College worden voorgelegd.

Lieven Decaluwe
Schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten

One thought on “Viering Nobelprijs Maurice Maeterlinck

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.