Tussenkomst ICC

Home / Blog / Tussenkomst ICC

Collega’s,

Met dit akkoord neemt de stad Gent het ICC opnieuw in eigen handen en kunnen de congresactiviteiten blijven voortbestaan. Bovendien waren er dringend investeringen nodig om het gebouw hedendaags te maken en te laten voldoen aan de noden van een modern en duurzaam congrescentrum. Het ICC bevindt zich immers op een uniek locatie dicht bij het centrum die vele andere steden ons benijden en laten vooral we niet vergeten dat dit congrescentrum midden in de cultuurkilometer ligt tussen het MSK en De Bijloke en deel uitmaakt van de herwaardering van de volledige site Citadelpark.

Een van de voornaamste investeringen heeft betrekking op de vervanging van de beglazing door superisolerend glas en de vervanging van de verlichting. Hierdoor wordt een forse energiebesparing mogelijk, die niet alleen de factuur gevoelig zal drukken, maar ook aansluit bij de ambities van de Stad Gent omtrent duurzame exploitatie. Ook investeringen die het gebouw beter afstemmen op de noden van congressen zitten vervat in het investeringspakket.

Voor een totaal bedrag van nog geen 7,5 mio euro vanuit de Stad kan het ICC niet alleen worden overgenomen en verder uitgebouwd worden tot een echt congrescentrum maar bovendien kan er ook nog bijkomend geïnvesteerd worden in kantoren en bijhorende tewerkstellingsplaatsen. In verhouding tot de dreigende schadeclaim van 21 mio euro die gevraagd werd van de Stad is dit toch niet slecht.

Een hotel in de buurt zou mooi aansluiten op het ICC, er zijn daar in de omgeving ongetwijfeld enkele geschikte locaties voor en daarbij denk ik in de eerste plaats aan de Leopoldskazerne. De parking van het ICC heeft slecht 230 plaatsen en in het kader van de discussies over het Masterplan Citadelpark werd reeds geopperd om een studie uit te voeren naar de parkeerbehoefte in de buurt en indien er nog parking zou moeten bijkomen lijkt het mij opportuun om dit mogelijk te maken in de parking Sint-Pietersplein.

De laatste jaren zit het congrestoerisme in Gent ontegensprekelijk fors in de lift. Een grondig vernieuwd ICC geëxploiteerd door een solide partner garandeert een verdere groei van Gent als congresstad en ondersteunt hierdoor de verdere uitbouw van de Gentse economie. Kortom, met deze nieuwe start voor het ICC zet onze stad opnieuw een belangrijke stap in de algehele herwaardering van de site Citadelpark.

Carl De Decker
Gemeenteraadslid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.