Speelstraten – Bouwcamionet

Home / Blog / Speelstraten – Bouwcamionet

Deze zomer werden naar goede jaarlijkse gewoonte heel wat speelstraten ingericht die de sociale cohesie en de gezelligheid in de Gentse wijken bevorderen. Bij mijn bezoek aan enkele speelstraten mocht ik tot mijn tevredenheid vaststellen dat niet enkel kinderen en ouders uit de straat maar ook vriendjes komen spelen en enkele nieuwe initiatieven werden ontwikkeld zoals de Bouwcamionet.

  • Hoeveel straten kwamen deze zomer in aanmerking als speelstraat en kan U een vergelijking geven met voorgaande jaren?
  • Heeft er reeds een evaluatie plaatsgevonden door de diensten en wat zijn de conclusies?
  • Zullen de nieuwe initiatieven zoals de bouwcamionet navolging krijgen?

Carl De Decker
Gemeenteraadslid

 

Antwoord:

Misschien een beetje breder kaderen, want we hebben inderdaad nogal een stevig zomeraanbod gehad.

Eerst en vooral uw vraag project speelstraten. Het is zo, we komen inderdaad, van in 2003 is het initiatief opgestart vanuit collega De Regge, van een project met vijf speelstraten, over 2004 30, 2005 39, 45, 71, 74 en deze zomer waren er 77. Dus terug meer dan de voorgaande jaren. De meters en de peters van de speelstraten maken eerst zelf een evaluatie van de werking van hun eigen straat en deze gegevens worden verzameld door de stadswacht en worden dan verwerkt door de Jeugddienst. Ook de projectgroepen zitten daar een aantal stadsdiensten in.

De conclusies van deze evaluatie worden steeds ter harte genomen om de dienstverlening met het oog op de volgende paasvakantie en zomervakantie goed opgevolgd, om dat te verbeteren. Dus in de 77 speelstraten konden gemiddeld een 1.000-tal kinderen naar hartelust spelen tussen 2 uur en 7 uur ‘s avonds. Er waren ook volksspelen, circuskoffers, Circusplaneet ging langs, acrobatische kunstjes en dergelijke meer. Een voltreffer.

Wat dan de Bouwcamionet en de Bouwspeelplaats betreft, een volledig nieuw initiatief, een proefproject, deze twee initiatieven hebben ook een groot succes gekend, zo melden mijn diensten mij. Ik ben nu ook langs geweest. 176 verschillende kinderen bouwden mee met de Bouwcamionet: De Hekers in Zwijnaarde, ook aan het Westerringspoor, de Meierij in Ledeberg, het Azaleapark in Sint-Amandsberg en ook het Baudelopark hier in de binnenstad werden aangedaan. Ook de site Rabot, ook wel heel amusant. Beide activiteiten maken ook deel uit van een proefproject dat we zijn aangegaan met de Vlaamse Dienst voor het Speelpleinwerk en het is nog niet afgelopen, het proefproject. Tijdens de komende herfstvakantie plannen we ook vanuit de Jeugddienst nog een vervolg. Twee dagen opleiding speels bouwen. Die wordt opengesteld voor alle Gentse monitoren en animatoren van onze speelpleinwerkingen, gevolgd door ook nog een keer drie dagen Bouwcamionet, waaronder ook in Sint-Denijs-Westrem. Deze drie dagen zullen begeleid worden door de animatoren die de vorming volgden, onder begeleiding steeds uiteraard van een beroepskracht van de VDS.

Het was heel goed. Er waren hamers, zagen, speelwerkmateriaal. Het heeft schitterende kampen opgeleverd, ook zwembaden gemaakt en dergelijke meer. Na de evaluatie van het totale project zullen we kijken welke randvoorwaarden nog meer mogelijk zijn en aanwezig kunnen zijn om dat initiatief inderdaad te gaan verder zetten.

Dus dat was positief. Misschien nog iets algemener: met de grabbel- en SWAP paswerking hebben we maar liefst 3.500 kinderen bereikt deze vakantie. De Pretcamionet rukte 25 dagen uit en deed 11 nieuwe pleintjes aan waar we nog niet waren langs geweest met de Pretcamionet. Het Gentse Jeugdwerk was enorm actief en organiseerde maar liefst 29 speelpleinwerkingen en bezorgen een slordige 6.000 kinderen toch wel een heel goed kamp. Dus de nieuwe projecten zijn een succes. We willen daarop verder bouwen om ook van de volgende zomer en de volgende vakanties een mooi zomeraanbod aan onze Gentenaars, de kinderen en jongeren te kunnen garanderen.

Mathias De Clercq
Schepen van Economie, Jeugd, Werk en Middenstand

2 thoughts on “Speelstraten – Bouwcamionet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.