De Gentse Boekentoren verdient een facelift

Home / Blog / De Gentse Boekentoren verdient een facelift

Gebouwen in een stad zijn het meest democratische bezit van de stedeling omdat de buitenkant ervan, en in vele gevallen ook de binnenkant, behoort tot zijn of haar onmiddellijke leefomgeving.

Bovendien zijn het vooral de monumentale gebouwen die de dragers en uithangbord van een stad zijn. Deze monumenten overstijgen een mensenleven en gaan een relatie aan met de tijd. De culturele duurzaamheid overtreft vaak de fysieke en precies door die culturele en esthetische waarden worden monumentale gebouwen erkend en beschermd en zeker niet aan hun lot overgelaten.

In Gent zijn we op dat vlak goed bedeeld met het Belfort, de Sint-Niklaastoren, de Sint-Baafstoren én de Boekentoren van Henry Van de Velde. Vandaag is de Boekentoren niet meer weg te denken uit het Gentse stadsbeeld en bepaalt hij samen met de drie torens die vandaag nog worden aangewend in het officiële stadslogo, het profiel en de skyline van Gent.

Terwijl de drie traditionele torens de macht van kerk en burger weerspiegelden, is de Boekentoren een symbool van een andere macht, die van de kennis en de wetenschap. Henry van de Velde realiseerde met de Boekentoren architectuur van het hoogste niveau, letterlijk maar ook figuurlijk.

Jammer genoeg verkeert deze architecturale parel heden ten dage in een slechte staat en mogen we niet langer over hem zwijgen en ervoor zorgen dat hij de erkenning krijgt die hij verdient !

Jong VLD Gent vindt dan ook dat de Gentse Boekentoren een facelift verdient zodat hij terug in volle schoonheid mag pronken in de Gentse skyline en zegt zijn steun toe aan alle beleidsverantwoordelijken die de Boekentoren in zijn oorspronkelijke glorie willen restaureren !

Persbericht Jong VLD Gent